14

Art Warehouse in Boeotia

The erection of the new workshop of painter and sculptor Alexandros Liapis was determined in a 4.000m² plot, and only a few meters away from the Artist’s dwelling between olive, oleander and cypress trees.

> read more
13

Art Warehouse in Boeotia

The erection of the new workshop of painter and sculptor Alexandros Liapis was determined in a 4.000m² plot, and only a few meters away from the Artist’s dwelling between olive, oleander and cypress trees.

> read more
12

Art Warehouse in Boeotia

The erection of the new workshop of painter and sculptor Alexandros Liapis was determined in a 4.000m² plot, and only a few meters away from the Artist’s dwelling between olive, oleander and cypress trees.

> read more
11

Art Warehouse in Boeotia

The erection of the new workshop of painter and sculptor Alexandros Liapis was determined in a 4.000m² plot, and only a few meters away from the Artist’s dwelling between olive, oleander and cypress trees.

> read more
10

Art Warehouse in Boeotia

The erection of the new workshop of painter and sculptor Alexandros Liapis was determined in a 4.000m² plot, and only a few meters away from the Artist’s dwelling between olive, oleander and cypress trees.

> read more
9

Art Warehouse in Boeotia

The erection of the new workshop of painter and sculptor Alexandros Liapis was determined in a 4.000m² plot, and only a few meters away from the Artist’s dwelling between olive, oleander and cypress trees.

> read more
8

Art Warehouse in Boeotia

The erection of the new workshop of painter and sculptor Alexandros Liapis was determined in a 4.000m² plot, and only a few meters away from the Artist’s dwelling between olive, oleander and cypress trees.

> read more
7

Art Warehouse in Boeotia

The erection of the new workshop of painter and sculptor Alexandros Liapis was determined in a 4.000m² plot, and only a few meters away from the Artist’s dwelling between olive, oleander and cypress trees.

> read more
6

Art Warehouse in Boeotia

The erection of the new workshop of painter and sculptor Alexandros Liapis was determined in a 4.000m² plot, and only a few meters away from the Artist’s dwelling between olive, oleander and cypress trees.

> read more
5

Art Warehouse in Boeotia

The erection of the new workshop of painter and sculptor Alexandros Liapis was determined in a 4.000m² plot, and only a few meters away from the Artist’s dwelling between olive, oleander and cypress trees.

> read more
4

Art Warehouse in Boeotia

The erection of the new workshop of painter and sculptor Alexandros Liapis was determined in a 4.000m² plot, and only a few meters away from the Artist’s dwelling between olive, oleander and cypress trees.

> read more
3

Art Warehouse in Boeotia

The erection of the new workshop of painter and sculptor Alexandros Liapis was determined in a 4.000m² plot, and only a few meters away from the Artist’s dwelling between olive, oleander and cypress trees.

> read more
2

Art Warehouse in Boeotia

The erection of the new workshop of painter and sculptor Alexandros Liapis was determined in a 4.000m² plot, and only a few meters away from the Artist’s dwelling between olive, oleander and cypress trees.

> read more
1

Art Warehouse in Boeotia

Between olive, oleander and cypress trees on a plot of 4.000m² and a few meters from his home in Dilesi, Boeotia, the ancient Delion, Greece, started building the new workshop of painter and sculptor Alexandros Liapis. A part of the landscape was incorporated in the sculpture gallery in the open space, hosting the artist’s creations.

The basic approach of the new synthesis of structure was: the economy of its realization means, its construction honest and disciplined plasticity conversing with the spirit of the Greek landscape. The new structure consists of a concrete shell, brick, built on three separate stages. The vault, an architectural element timeless and Acrowning spanning from antiquity to Modernism, interacts with the intimate space of the artist’s house, the “cell”.

The new structure is located in the north-south axis, and orthogonal plan is divided into 3 areas: First, the overhang of the balcony on the south, where there is access, second, the artist's workspace and finally the attic in the north, which serves as warehouse space. A staircase of a section connects the two levels, with cantilevered concrete steps can serve as exhibition stands for the artist’s works. The openings in the walls, are related to the sun’s trajectory, the interior lighting and ventilation, deriban transverse horizontal section of the building shell.

Architecture: Praxitelis Kondylis

 

Project management: Panagiotis Karras

 

Construction: Α31 ARCHITECTURE CONSTRUCTION

 

Plan Area: 4.000m² 

 

Building area: 75m²

 

Spot: DilesiBoeotia, Greece

 

Year of completion: 2010

 

Photographer: Yiannis Hadjiaslanis

 

 

Awards _ Distinctions: 

 

2014                             Honourable mention in the category 'Best first building by a young architect of the years 2009-2013' in Domes Awards 2014                                                                       
2013                 Distinction by the Architecture Awards 2013, Hellenic Institute of Architecture                              
2013                  Finalist in the Architizer A+ Awards 2013, N.Y., U.S.A.                                                                             
2010                              Distinction at the 6th Biennale of Greek Young Architects, Hellenic Institute of Architecture                                                                                                 
2009              Nominee for the Piranesi Award 2009, Piran Days of Architecture, Slovenia